Grosser schweizer sennenhund är en hundras som kommer från Schweiz. Den tillhör sennenhundarna och är den största av de fyra raserna. Den användes framförallt som boskapshund och draghund medan i dagens samhälle hålls den oftast som sällskapshund.

Grosser schweizer sennenhundGrosser schweizer sennenhund är en kraftig hund med mycket muskler. Den ser ut som en Berner sennenhund men är större och korthårig. Pälsfärgen är trikolor, det vill säga trefärgad i svart, brun (tan) och vit. 1909 erkändes rasen av den internationella hundorganisationen FCI. Färgteckningen har gett problem då rasstammen inte varit tillräckligt homogen på grund av den bland annat. Grosser schweizer sennenhundens föregångare Sankt Bernhardshundens gula och röda färger slog ofta igenom och förstörde den trefärgade pälsen. Under 1956 och 1957 utfördes inkorsningar av Berner sennenhund för att förstärka färgerna som eftersöktes. Under andra världskriget minskade antalet Grosser schweizer sennenhundar och fick återskapas igen. Först 1963 var rasen ikapp och med på banan igen.

Grosser schweizer sennenhund passar utmärkt som vakthund då den är orädd med ett stort självförtroende. Den är stabil och har ett kraftigt skall.

Rasen är mycket aktiv och har ett stabilt humör och temperament. Den är tillgiven mot sin familj och skyddar sitt revir. Den har ett stort hjärta och älskar att ägna sin tid med familjen. den är generellt sett snäll mot barn men den stora kroppshyddan kan göra att den lätt knuffar omkull en liten utan att tänka sig för. Den trivs inte bra i en lägenhet, den behöver större utrymme än så. Ett hem med en inhägnad gård är idealiskt.

En Grosser schweizer sennenhund väger mellan 38-63 kg och mankhöjden ligger mellan 58-71 cm.

Rasen var ursprungligen uppfödd till att arbeta med flockkreatur, dra vagnar och tjäna som vakthund, det gör att den moderna Grosser schweizer sennenhunden gillar att ha något jobb att göra. Den utmärker sig i lydnad och gillar att arbeta, dra vikter, vallning och vandring. Den fungerar också som terapihund och sök- och räddningshund. Lydnadsträningen kan ge hunden den mentala stimulans som den behöver, och det är nödvändigt för att hantera en hund i den är storleken.

Eftersom han är så stor när han är fullvuxen är det viktigt att börja med lydnadsträning och socialisering – att lära hunden vara vänlig med andra hundar och människor. Och var beredd på ett långt valpskap: Grosser schweizer sennenhund mognar långsamt, både fysiskt och mentalt, och kan vara valp tills han är tre år gammal.

Medan Grosser schweizer sennenhund inte är den rätta rasen för alla, kommer de som är villiga att älska, träna och ta hand om den här stora hunden ha en underbar kompanjon.

En Grosser schweizer sennenhund överhettas lätt så ha gärna luftkonditionering eller en fläkt som kan kyla ner de varmaste dagarna. Vänta tills det är svalare ute innan ni tränar tillsammans.

En Grosser schweizer sennenhund behöver en matte eller husse som är självsäker och kan leda hunden. Det är en envis hundras som behöver en vänlig men fast hand som inte låter hunden ta över. Hundens starka vaktinstinkt gör att den alltid håller utkik efter något som är fel och varnar dig i tid. Det är dock inte en aggressiv hundras.