Entlebucher sennenhund är den minsta av de fyra sennenhundarna. Det r den enda som har en naturlig stubbsvans. Namnet har den fått efter en dal som ligger mellan Luzern och Bern och heter Entlebuch.

Den är känd för sin intelligens, personliga attityd, smidighet och lojalitet. Den är självständig och har ett stort självförtroende.

Entlebucher sennenhund är en energisk hundras som behöver en ägare som kan ge den minst en timmes intensiv träning varje dag. Om ni inte har möjlighet att valla djur så kan andra hundsporter som spårning, frisbee eller agility fungera bra.

Entlebucher sennenhund - Gula Villans KennelEntlebucher sennenhund är en hundras som fungerar bra som sällskapshund men även som vakthund då den är reserverad mot främlingar. Den vaktar sitt revir och kommer att skälla för att informera dig om när någon närmar sig ert hem. Du behöver socialisera din hund tidigt så den inte blir för misstänksam mot andra människor och djur. Låt den besöka många olika platser och träffa många människor för att få den att bli van vid vissa situationer som kan uppstå.

Sin familj älskar den att umgås med och lägger all sin energi på att de ska må bra. Den knyter oftast an starkt till en person och är som allra lyckligast när de är tillsammans. De gillar inte att vara ensamma under längre perioder och de ska inte leva utomhus dygnet runt.

Entlebucher sennenhunden gillar barn men du måste lära den att vara försiktig med dem. Då det är en vallhund kan kan nafsa barnen lätt i hälarna för att samla ihop dem som en flock med djur.

Precis som andra intelligenta arbetande hundar så älskar den att ha ett jobb att utföra, så börja träna din hund tidigt så gynnar det både dig och din hund. Du kan lära den att samla ihop smutstvätten från golvet, hämta dina tofflor, ta in tidningen och andra användbara uppgifter.

Entlebucher sennenhundens kropp är kraftig och robust. Pälsen ska ha tre färger: svart, vit och tan. Mestadels av pälsen är svart. Pälsen är vit på bröstet, alla fyra tassar, svanstippen och en vit bläs från nosen upp till toppen av huvudet. Områdena mellan svart och vitt är rostfärgade. Täckhåren är korta, glansiga och sträva. Underpälsen är mjuk, tät och vågig.

Borsta pälsen regelbundet för att få loss den lösa pälsen som den fäller. Badning sker vid behov. Klorna växer fort så de behövs klippas ofta. Låt inte klorna bli för långa då den känsliga pulpan inuti klon också växer då och skadas vid klippningen när den växt sig för lång.

Rengör ofta hundens tänder med en tandborste och låt den gnaga på ben och tuggleksaker för att skapa en bra tandhälsa.

Entlebucher sennenhundens öron är triangelformade med rundade hörn. Ögonen är mandelformade och färgen är bruna med svarta kanter.

En hane ska ha en mankhöjd mellan 40-40 cm och tikarna som är något mindre ska ligga mellan 42-48 cm. Vikten ska hållas mellan 25 och 30 kg.

En Entlebucher sennenhund lever i ca 10-15 år.

År 1927 skrevs en rasstandard gällande Entlebucher sennenhunden.