Berner sennenhund, eller bara Berner sennen som den kallas i folkmun, är en stor hundras som kommer från Bern i Schweiz. Den tillhör gruppen Sennenhundar som består av fyra raser.

 Berner sennenhundÅr 1910 skrevs en rasstandard på hur de olika sennenhundarna skulle se ut och schweiziska kennelklubben registrerade de fyra olika hundarna under egna namn.

Berner sennen är en lugn och tillgiven hundras som gärna vaktar sitt hem. De är dock oftast väldigt snälla mot okända människor. Det är en intelligent familjehund som trivs att vara utomhus i alla klimat.

Ursprungligen användes Berner sennenhundar som vakthundar men även drag- och boskapshundar. Idag används den mest som sällskapshund. De passar bra ihop med barn då de är lugna och snälla. Du kan lära din Berner sennenhund att dra små kärror eller vagnar som barn kan sitta i.

Berner sennen är en aktiv hund som behöver motioneras. Deras uthållighet är inte obegränsad så kör inte slut på din hund utan följ deras tempo. Vid rätt motivation kan de röra sig otroligt fort trots deras storlek. Deras flockmentalitet är stark vilket gör att de gärna håller sig nära sin ägare och vill gärna ha hela familjen samlad på ett och samma ställe. Fotvandring är ett bra sätt att aktivera din Berner sennen. De gillar att vara utomhus och arbeta tillsammans med sin matte eller husse.

För att träna din Berner sennen krävs det att du som ägare har tålamod och är konsekvent i utlärandet. De lär sig mer vid positiv uppmuntran och mår inte alls bra av hård behandling.

Pälsen på en Berner sennen är trefärgad: svart, vit och tan (brun). Bröstet, tassarna och svanstippen brukar vara vita. Rostfärgade tecken vid sidorna av munnen, över ögonen och framsidan av benen. Resten av pälsen svart. Nos och läppar är oftast svarta och ögonen är bruna.

Berner sennenhundens underpäls är tät och står emot smuts och väta bra. Den behöver borstas varje vecka för att undvika tovor. Under perioderna då pälsen fäller som mest kräver den borstning varje dag. Berner sennen fäller sin päls närsomhelst under året och det är mycket som lossnar.

En Berner sennen har en mankhöjd mellan 58-70 cm och väger mellan 29-54 kg. Honorna är mindre än hanarna.

För att följa rasstandarden får en Berner sennenhund inte ha lockig päls, ha korsbett eller glosögon.

En Berner sennenhund passar oftast bra ihop med andra husdjur.

En Berner sennenhund tar lång tid på sig att mogna, en hund som är närmare två år kan bete sig som en valp.

Tyvärr är medellivslängden på en Berner sennen kort. De flesta blir bara sju år gamla. Det är bara en tredjedel av rasens hundar som blir över 10 år. Det kan jämföras med alla andra hundraser då det är fler än 65% som når den åldern. Andra hundraser i samma storlek blir oftast 10-11 år och den äldsta Berner sennenhunden som finns dokumenterad dog 2004 och var då 15,2 år gammal. Berner sennenhundar drabbas lätt av sjukdomar och den vanligaste orsaken är cancer. Det är en vanlig sjukdom som drabbar de flesta hundraser men Berner sennen drabbas i ännu större utsträckning och drabbas av dödligare cancerformer.