Appenzeller sennenhund är den mest sällsynta av de fyra gamla schweiziska berghundraserna. Den började som en lantbruksgårdshund och vallade boskap, drog vagnar och vaktade gården. Den kommer ursprungligen från Appenzellerregionen i Schweiz.

Idag är Appenzeller sennenhunden känd som en mångsidig arbets- och familjehund som är intelligent, glad, självsäker, pålitlig och orädd. Den är försiktig bland främlingar och har en tendens att skälla som varning vilket gör att den passar utmärkt som vakthund. Dock behöver den här hundrasen socialiseras tidigt så den inte blir alt för misstänksam mot människor. På grund av att den skäller mycket och högt gör att den inte är den bästa hundrasen att ha om du har grannar tätt inpå.

Appenzeller sennenhundAppenzeller sennenhund är en mycket barnkär hundras men den kan nafsa dem i hälarna som om de vore boskap som behöver vallas. Det är också en stor och kraftfull hund som lätt kan råka slå omkull ett mindre barn oavsiktligt.

Eftersom den har en stark arbetsetik och mycket energi, är denna ras inte lämpad för en inaktiv livsstil. Ge den utbildning och ett jobb eller hundsporter som han kan göra, annars kommer den bli olycklig. Liksom andra raser som behöver mycket träning och stimulans, kan den bli uttråkad och destruktiv om den inte klarar det. Han utmärker sig vid agility, vallning och lydnadsprov. Hemma kan du lära din Appenzeller sennenhund att dra en vagn med dina trädgårdsredskap.

En fullvuxen Appenzeller sennenhundshane har en mankhöjd mellan 50-56 cm och honorna 49-54 cm. Vikten varierar mellan 21 och 25 kg.

Appenzeller sennenhundens päls är tjock och har en blank överpäls i svart eller brunt med tan och vita tecken. Underpälsen är tjock och har färgen svart, brun eller grå. De bruna märkena är symmetriska och förekommer över ögonen och på kinderna, bröstet och benen. De vita tecknen är en bläs i ansiktet, vit från haka till bröst, vit på alla fyra tassar och en vit svanstipp.

Pälsen är lätt att sköta och behöver bara borstas regelbundet för att hålla sig i gott skick, men de fäller ganska mycket så daglig borstning kan behövas under vissa perioder för att få bort all lös päls och slippa få hår på alla möbler och mattor i hemmet.

År 1914 fastslogs rasstandarden för Appenzeller sennenhund Under andra världskriget var rasen så gott som utdöd men den introducerades på nytt år 1952.

När du ska köpa en Appenzeller sennenhund är det viktigt att det är en seriös uppfödare som du tar kontakt med. Om det är möjligt så be om att få träffa mamman eller pappan till valpen du har tänkt att köpa för att få ett hum om vad det är för slags hund som de har avlat på.

Appenzeller sennenhund är en relativt frisk hund och de lever mellan 9 och 12 år.

På grund av dålig avelpraxis är vissa raser utsatta för vissa genetiska hälsoproblem, såsom höftdysplasi. Det betyder inte att varje hund av den rasen kommer att utveckla dessa sjukdomar; det betyder bara att de har en ökad risk. Om du köper en valp är det en bra idé att ta reda på vilka genetiska sjukdomar som är gemensamma för rasen du är intresserad av, så du kan fråga uppfödaren om din potentiella valps föräldrar och andra släktingars fysiska hälsa.